eur:
389.77
usd:
362.89
bux:
68124.44
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Gas meter in a residential building, Germany
Nyitókép: wayra/Getty Images

Könnyebben kaphatnak kedvezményes gázt a többgenerációs családok

Könnyebb lesz napelemet szereltetni a társasházakra, és több pénzt kapnak gázbeszerzésre az állami kórházak, iskolák.

A legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg több, a gázfogyasztással, kedvezményes gázvásárlással kapcsolatos rendelet is.

Talán a legtöbbeket érintő úgy szól, hogy ha egy társasháznak, lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanon belül több, de legfeljebb négy önálló lakás taláható, az önkormányzat jegyzője kérelemre 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki a „lakás rendeltetési egységek” számáról, és ennek alapján a lakossági felhasználókra érvényes kedvezményes áron vehetik a földgázt.

A júliusi rendelet még kizárta ebből az ilyen fogyasztási közösségeket, ezzel a többgenerációs házakban élők nehéz helyzetbe kerültek.

Ezt a kormány egy Facebook-posztban így fordította le:

Könnyebb lesz napelemet szereltetni a társasházakra

Megkönnyítik a közös tulajdonban álló épületrészre napkollektor, napelemes rendszer telepítéséről és üzemeltetéséről szóló döntést.

Eddig ehhez a közgyűlésen az összes tulajdoni hányad szerinti, legalább 75%-os többségével rendelkező tulajdonostársak (tehát nem csak a jelenlévők) igenlő szavazata kellett, ezentúl viszont ehhez

az egyszerű többség is elég lesz,

pontosabban az új rendelet úgy fogalmaz, hogy a telepítést a közgyűlés „a jelen lévő tulajdonostársak tulajdoni hányada több mint felének szavazatával megtilthatja”.

Több pénz gázbeszerzésre iskoláknak, kórházaknak, szociális intézményeknek

Rendelet szól arról is, hogy a kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó központi költségvetési szervek egyedi kormányhatározatban meghatározott mértékig túlléphetik a földgázbeszerzésre megállapítot kiadási előirányzatukat. Ez a túllépés

egészségügyi, illetve bentlakásos szociális és gyermekvédelmi intézmények esetében a 2021-es fogyasztás 100%-a lehet, másoknál 75%

- olvasható a Magyar Közlönyben. Mindez csak a kormány alá rendelt intézményekre vonatkozik, tehát önkormányzatiakra nem.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×